TISKOVÁ ZPRÁVA PRO MÉDIA

29.07.2010 19:43

Tisková zpráva        

Press Release

Communiqué de presse

 

Kostelec nad Černými lesy, 29. července 2010

 

Unikátní model staré Prahy vystaven v univerzitním objektu ČZU v Praze na zámku v Kostelci nad Černými lesy

Na zámku v Kostelci nad Černými lesy, který je výukovým objektem České zemědělské univerzity v Praze, bude představen veřejnosti unikátní model staré Prahy – kopie slavného Langweilova modelu Prahy.

V prostředí rekonstruovaného zámku v Kostelci nad Černými lesy, v němž má své výukové prostory Česká zemědělská univerzita v Praze, bude dne 14. srpna 2010 představen široké veřejnosti unikátní model staré Prahy – kopie slavného Langweilova modelu. Jedná se o ručně malovaný model staré Prahy z let 1826-1837 v měřítku 1:420. Vytvořil jej pan Rudolf Šíp v letech 1965-1977.  Šípův model Prahy je vyroben z papírové lepenky na dřevěné konstrukci, obsahuje přes  dva tisíce budov historického jádra Prahy. Autor modelu pan Rudolf Šíp (technický úředník
v Kovoslužbě) se narodil v Drážďanech 3. září 1906. Zemřel 19. prosince 1977
v Praze. Většinu svého života prožil na Královských Vinohradech v Praze. Rád se procházel Prahou a obdivoval ji. Chodil do různých muzeí, kam s sebou vodil i svoje vnučky Kačenku a Alenku. Jednou se s nimi vypravil do Muzea hlavního města Prahy podívat se na Langweilův model Prahy - "domečky", jak se modelu začalo v rodině říkat. Vnučka Kačenka prosila dědečka, aby jí také takové domečky udělal. A tak dědeček začal s výrobou. Zpočátku jen domečků pro vnučky, potom ale podle dostupných map a publikací začal tvořit model staré Prahy podle Langweila. Oproti Langweilovu modelu je Šípův model postaven ve větším měřítku. Pan Rudolf Šíp jeho stavbě věnoval necelých 12 let života až do své náhlé smrti.

Model byl uskladněn 33 let v bytě v Praze na Vinohradech, kde rodina Šípových bydlela, později se několikrát stěhoval, nikdy však nebyl vystaven.

Model je nyní vystaven za účelem jej představit širší veřejnosti, s úmyslem najít instituci či soukromou osobu, která by se o model mohla postarat pro další generace.  

Uspořádání výstavy a zapůjčení prostor pro expozici umožnila Česká zemědělská univerzita v Praze, která je vlastníkem památkově chráněných objektů zámku. Nyní v letních měsících zde není tak intenzivní využití výukou, proto se naskytnula možnost využít prostory restaurovaného renesančního sálu Smiřických v předzámčí k uspořádání alespoň krátké expozice. Model sám je náročný na prostor, proto je vystavení směřováno pouze do jediného dne.

Zájemci budou mít možnost shlédnout model ve velmi příjemném prostředí renesančně barokního zámku, k prohlídkám bude také otevřena zámecká kaple
sv. Vojtěcha, známá svým dochovaným interiérem.

Areál zámku je univerzitou využívám od třicátých let minulého století, nejprve zde sídlil jen školní lesní podnik, později se přidaly katedry lesnické fakulty a bývalý ústav aplikované ekologie a ekotechniky. Od roku 1982 jsou objekty zámku univerzitou systematicky opravovány, v opravených prostorách probíhá výuka posluchačů.  Lesní porosty školního lesního podniku slouží k praktické výuce i výzkumu, společenské prostory zámku hostí v průběhu roku mnoho odborných i společenských akcí.

Připravovaná výstava „Den otevřených dveří k unikátnímu modelu staré Prahy pana Rudolfa Šípa“ je vítaným zpestřením turistické sezóny Černokostelecka.

 

 

 

 

 

Kontakt

Šípův model staré Prahy

sipuv-model@seznam.cz

Ing. Tomáš Pecháček
t.pechacek@seznam.cz
Radek Šíp
602 532 904
Zdenka Baumann
kacka.fantasy@hotmail.com
Alena Drahovzal
sipuv-model@seznam.cz

Vyhledávání

Pan Rudolf Šíp (technický úředník v Kovoslužbě) se narodil v Drážďanech 3. září 1906. Zemřel 19. prosince 1977 v Praze. Většinu svého života prožil na Královských Vinohradech v Praze. Rád se procházel Prahou a obdivoval ji. Chodil do různých muzeí, kam s sebou vodil i svoje vnučky Kačenku a Alenku. Jednou se s nimi vypravil do Muzea hlavního města Prahy podívat se na Langweilův model Prahy - "domečky", jak se modelu začalo v rodině říkat. Vnučka Kačenka prosila dědečka, aby jí také takové domečky udělal. A tak dědeček začal s výrobou. Zpočátku jen domečků pro vnučky, potom ale podle dostupných map a publikací začal tvořit model staré Prahy podle Langweila. Oproti Langweilovu modelu je Šípův model postaven ve větším měřítku - 1:420. Pan Rudolf Šíp jeho stavbě věnoval necelých 12 let života až do své náhlé smrti. Se stavbou modelu mu pomáhal i jeho syn Josef Šíp - vytvořil zeleň a sochy na Karlově mostě. Zeť pana Šípa, pan František Skrčený zase obstarával kovové konstrukce pro vytvoření svahů pod Pražským hradem.  

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode